Header image header image 2  
 

A jóga egy olyan utazás, amely során önmagad fedezheted fel...


 
 

Jógatáborok, jóga elvonulások

...amikor a test és az elme együtt mozdul, az idő lelassul, a beszélgetés elmélyül, a csend megértéssé sűrűsödik.

Ugye Te is érezted már, hogy csak úgy elbújnál a világ elől, lecsendesítenéd az elmédet, és csak magadra figyelnél? Akár gyakorlott, akár kezdő jógázó vagy, akár egyedül, vagy barátokkal, társaddal jönnél, jógatáboraink és jóga elvonulásaink megadják számodra a lehetőséget, hogy ez egyszer te legyél a legfontosabb saját magadnak.

 

 

Tudj meg többet! Gyere velünk! Érdeklődés és jelentkezés >>>

  • Még kezdő jógázóként, amikor tanárom egy 5 napos jógatáborba invitált, hitetlenkedve hallgattam, hogy pár nap jóga elvonulás felér egy több hónapos gyakorlással. Rendszeresen sportoltam, és tudtam, hogy milyen hosszú idő az izmok építése, az állóképesség, a kitartás növelése és a másodpercek lefaragása a jobb teljesítmény érdekében. „Na persze, majd a jógában ez másképp van!” - gondoltam, elnyomva egy fél mosolyt, de csak furdalt a kíváncsiság. Így elmentem az első jógatáborba, amit aztán követett a többi is.

    Azóta már jógaoktatóként, meggyőződve a semmihez sem fogható hatékonyságáról, magam is lelkes jóga elvonulás szervezővé váltam. Miért is?

Valóban nem az izmaink erősödnek a hosszabb gyakorlásoktól (bár a testünk is alakul!), hanem a figyelmünkben, az elménk összerendezettségében történik a változás egy jóga elvonulás során. Olyan ez, mint amikor érzékszerveink kifényesednek, érzékenyebbé válnak önmagunkra és a köröttünk lévő világra. Megérezzük a nedves füvet a talpunk alatt, a szél érintését a bőrünkön, a nap simogatását, a testünk jelzéseit.  Észrevétlenül megérkezünk a jelenbe, minden nyugodt lesz és kialakul a várva várt harmónia.

Ugye Te is kipróbálnád?


Miért kell elmenni ehhez egy jógatáborba? Miért nem tudunk más szemmel nézni a világra a megszokott környezetünkben? Nem állítom, hogy ez nem lehetséges, de sokkal könnyebb, ha magad mögött hagyhatod a nyomasztó teendőket, az elvárásokat, berögzült szokásokat és van idő az elmélyülésre és változásra. Jógaoktatóként látom, milyen feszülten, stresszesen és fáradtan esnek be a jóga órákra az emberek.  Lehet, hogy tíz perccel korábban még dugóban csücsült vagy befejezetlenül hagyott egy feladatot, esetleg egy nem várt telefonhívás zaklatta fel, de egy biztos: amikor a jóga szőnyegre leül, csak a teste van ott. A gondolatai elméje körhintáján megállás nélkül pörögnek, vagy úgy nyomasztja egy probléma, hogy egész órán annak elengedésével küszködik. Ezért is kezdődik minden jóga óra a ráhangolódással, hogy a gyakorlásba ne csak testben, de a teljes figyelmünkkel megérkezhessünk.

Ez a megérkezés az, ami a jógatáborokban bekövetkezik, függetlenül attól, hogy mióta gyakorol valaki. Amikor a test és a figyelem egymásra talál, egyszeriben könnyebbé válnak az ászanák. Kivétel nélkül minden jóga elvonuláson azt éltem meg, hogy olyan testhelyzetek is megoldhatóvá, sőt erőlködés nélkül kivitelezhetővé válnak, amit korábban hiába gyakoroltunk, próbálgattunk. Természetesen ezekben is munka van és erőfeszítés, de a test és az elme együtt mozdulása a kulcs. Ez egy fontos tapasztalat minden gyakorlónak, inspirációt és magabiztosságot ad a további fejlődéshez.

Tudj meg többet a következő jógatáborainkról!


A jóga elvonulások résztvevői állítják, az idő is átalakul, egy folyammá szélesedik a jógatáborok alatt, amiben vannak szigetek, ahol időnként kikötünk (ilyenek pl. az étkezések időpontjai), de egyébként szinte lubickolunk a jelenben, amikor nem szorít az idő, sem ami volt, sem ami lesz. A napok is összemosódnak, az emberek lelassulnak, a beszélgetések elmélyülnek és már a csöndek is megértéssé sűrűsödnek. Talán azért is, mert akik hajlandók kilépni a komfort zónájukból, szabadidejüket önismerettel, jógával tölteni, azokkal jó együtt lenni a jóga szőnyegen és azon túl is. Fontos még, hogy a jóga elvonulásra nem kell feltétlenül barátot, barátnőt hozni, mert itt senki sincs egyedül, de adott az egyedüllét szabadsága is. Nem kellenek az álarcok és szerepek, nincs versengés és teljesítmény.  A jógatábor végére magunkról, másokról és a világról is sok új ismerettel gazdagodunk.

Gyere velünk és éld át!

Jógaoktató vagyok és egy középiskolában is tanítok. Egy-egy jóga elvonuláson annyira feltöltődök, és ezt látom a többieken is, ami a későbbiekben átsegít a kikerülhetetlen nehéz helyzeteken. Egy jógatábor nem csodaszer. Nem változik meg tőle az élet vagy az ember (bár ez sem kizárt). Egy lehetőség, ami időt és hátteret teremthet, amivel élhetünk vagy kihagyhatjuk, amikor egy tartalmasabb, autentikusabb létezést keressünk.

Szeretettel várunk Téged is!

 

 

 

 

Referenciáink>>>