Header image header image 2  
 
A jóga egy olyan utazás, amely során önmagad fedezheted fel...

 
 
Fejfájás
 

Fejfájás az egyike a legszokványosabb kellemetlenségeknek és az egyike a legszokványosabb női kifogásnak „Óh, lehetetlen, mert fáj a fejem” vagy „Ne zajongj, a maminak fáj a feje” A fejfájás különböző dolgok eredménye lehet, feszültség, homloküreg gyulladás, magas vérnyomás, túlerőltetett szem, emésztési problémák, vagy nagy ritkán tumor.

Az orvosok észrevették, hogy a fejfájással küzdő betegek többsége nő, kétharmaduk migréntől szenved. Ez azt sugallja, hogy lehet valami fizikai alapja a nők állításának, hogy ez valami velük született hajlam. Néhány nő úgy tapasztalja, hogy a fejfájás tünete a pre-menstruációs feszültségnek (alhasi görcsök) vagy a menopauzának. Számos nőnél, akinek rendszeresen vagy időnként előforduló panaszai vannak, gyakran kapcsolat fedezhető fel a menstruációs ciklus és a fejfájás között – mert az gyakrabban fordul elő a ciklus felénél (a peteérés körül) és/vagy a ciklus végén, a menstruációt megelőzően. Bizonytalan, hogy a fejfájás a test megváltozott kémiai egyensúlyának egyenes következménye lenne. Úgy tűnhet, hogy a hormonszínt változása és a fizikai és érzelmi stressz sokkal sérülékenyebbé tesz számos nőt, és közismert, hogy az érzelmi feszültség a legfontosabb kiváltó tényezője az összes fejfájásnak.

 • Tensiós vagy feszítő fejfájás 
  A stressz és a feszültség számos formában jelentkezhet, és a legfontosabb oka valamennyi fejfájásnak. Adva van a fizikai hajlam, de a fejfájást általában érzelmi zaklatottság váltja ki. A depresszió, a túlzott aggódás, a túl feszült hozzáállás a munkához, a beteges frusztráció és az elégedetlenség mind jelentős tényező a fejfájásban. Vannak nők, akik érzékelik a közelgő előjeleket, amikor ingerlékennyé és zsémbessé válnak, míg mások sokat sírnak a fejfájás kezdete előtt és után. Ez a beteges fejfájás és a kísérőjeként jelentkező levertség és intolerancia nagyon gyakran a nő saját életével és önmagával való elégedetlenségének kifejeződése. Nincs a gondoskodásnak és az orvosi kezelésnek az a mennyisége, ami ezt a fajta fejfájást meg tudja szüntetni. Ezeknek a nőknek új perspektívát kell találniuk és olyan biztos alapot az életvezetésükhöz, ami elégedettebbeké teszi őket, és  el kell mélyülniük a jógában.

 

 • Migrénes fejfájás
  A fejfájás legsúlyosabb fajtája, ami a fejben lévő vérerek zűrzavaros összehúzódásának és kitágulásának a következménye. Ezt a működést egy automatikus idegi rendszer vezérli, a vérerek ingadozása hat az idegrendszerre, hogy kompenzálja a növekvő érzelmi feszültséget. A migrént a fej egyoldali fájdalma jellemzi, ami akár 1- 3 napig is eltarthat. Ezt rendszeresen hányinger kíséri, lehet, hogy már több órával a hányás előtt. A migrénes nők láthatnak villanásokat, foltokat vagy vonalakat a szemük előtt és általában az éles fényt és az erős hangokat elviselhetetlennek érzik.

 

 • Alkati tényezők
  Van bizonyíték arra, hogy a migrén hajlama örökölhető és elég jól bizonyított, hogy számosan azok közül, akik gyermekként úti rosszulléttől és leírhatatlan visszatérő hasi fájdalmaktól szenvedtek, hajlamosak a migrénre. Maga a migrén a kamaszkor körül kezdődik, ritkábban utána is megjelenhet. Mivel sokkal több nő migrénes, mint férfi, ebből arra lehet következtetni, hogy a nők eltérő hormonális ciklusának szerepe lehet a problémában. A rendszeres és harmonikus asana gyakorlás idővel ellensúlyozni tudja ezt a fizikai hajlamot. A surja namaskara, bhujangasana, dhanurasana, pranamasana és a sarvangása mind-mind javasolt.


 • Étkezés
  Vannak emberek, akik alkatilag érzékenyek bizonyos vegyszerekre és ételekre, amik allergiás fejfájást okoznak. Gyakran átsiklunk az étel vizsgálatán, mert sok ember mindenféle káros hatás nélkül fogyasztja ugyanazokat, bár egyre elfogadottabb, hogy bizonyos ételeket kerülni kell a migrénre hajlamos személyeknek. Ide tartozik a csokoládé, a kakaó, a kóla, a disznóhús, a tengeri ételek (hal, rák stb.) és az alkohol, különösen a sör. Bizonyos embereknél a listát ki kell egészíteni az olajban sültekkel, a vajjal, a tejjel, a kávéval, míg másoknál a citrom, a  narancs és a paradicsom (az összes, ami nagyon savas) lehet gyanús. Jóga terápiával összekapcsolva számos ember megkönnyebbült, amikor a végbélmosást és az egyszerű étrendet együtt alkalmazta. A vegetariánus étkezés, a sok gabona (zab, árpa, rizs, búza), a változatos zöldségek és a gyümölcsök a leghasznosabbak.


 • Érzelmi tényezők
  A megfigyelések jelezték, hogy a migréntől szenvedők intelligensek, de hajlamosak az élet egyfajta rögeszmés megközelítésére. Gyakran kötözködők, követelődzők és nagyon nehezen fogadják el maguk és mások hiányosságait. Ez rendszeresen megjelenik növekvő félelemben és aggódásban vagy állandó frusztrációban. A szisztematikus relaxáció a jóga nidrán keresztül levezeti a felgyülemlett feszültséget, mielőtt az fejfájást hozna, a lélekkel dolgozó karma jóga kifejleszt egy sokkal nyugodtabb, toleránsabb szemléletmódot.

 

Jóga terápia

A migrén jóga terápiája tartalmazza a jala netit, kunjal kryjat és a jóga nidrát egy jól megtervezett asana programmal együtt. Ezeket a gyakorlatokat hozzáértő jóga terapeuta által javasolt rutin szerint kell végezni, és lehet, hogy a migrénnel fenyegető időszakban ajánlatos megkezdeni. Rendszerint vannak figyelmeztető jelei a migrénnek és általában a jala neti és a jóga nidra  elégséges, hogy megállítsa a migrén kiteljesedését. A neti nem csak az orrot mossa ki, hanem csillapító hatással van az idegekre az arcon és a fejben. Amikor a fejfájás kialakult, gyakran megkönnyebbülést hoz a hányás, ezért a kunjal kriyát is gyakorolni kell, mint a legelső lehetőséget. Ezt akár nem sokkal az evés után is lehet végezni és sokkal jobb, mint órákon keresztül feleslegesen szenvedni hányingertől. Ez a hosszan fennálló émelygés az oka nagyrészt annak a gyengeségnek, amit a feszítő fejfájással kapcsolnak össze.

 • Más fejfájások
  Az összes érzelmi tényező, amit említettünk a migrénes fejfájásnál, szintén jelentkezik más fajtáknál is. Ezekbe beletartozik a szem túl erőltetése, homloküreg gyulladás, magas vérnyomás. Bármilyen létező fizikai problémát a feszültség megnövel. A jóga nidra vagy más meditációs forma része kell, hogy legyen a jóga terápiának, ami nem áll meg a pusztán fizikai kezelésnél, hanem egyfajta bevezetés is egy sokkal konstruktívabb jóga filozófiába.

 • Arcüreg gyulladás okozta  fejfájás
  Az elzáródott vagy folyó orr gyulladt orrjáratnak köszönhetően gyakran okoz olyan érzést, hogy a fej nehéz vagy tele van. Tüsszentéskor, köhögéskor, előre hajláskor a fájdalom fokozódik. Hogy megszabaduljunk a fájdalomtól, ki kell tisztítani az elzáródott orr nyálkahártyát, kiüríteni az orrüreg telítettségét, és csillapítani a nyálkahártyák állapotát. Neti:

 • Asana és pranajama: Az orrtisztítást ki kell egészíteni rövid asana és pranajama programmal. Néhány napüdvözlet kör kinyitja az elzáródott orrot és a hátrahajlások fokozzák a hatást. Kerüljük a fordított testhelyzeteket, amíg a váladék nem lesz tiszta. A légzőgyakorlatok közül a bhastika két nyitott orrlyukkal és a nadi shodanam a legfontosabbak.

 • Étkezés Este korán vacsorázni, hét előtt, nagyban segít a váladék csökkentésében. Este kerüljük a nehéz ételeke pl. olajos vagy kisütött fogások, tejtermékek (sajt, vaj, túró) Kerülni kell a finomított szánhidrátokat pl. fehérlisztes termékek és a hántolt rizs. A többi étkezés lehet a megszokott, de amennyire csak lehet, csökkenteni kell a tejtermékeket és sok zöldséget kell enni.

 • Az emésztéshez kapcsolódó fejfájás
  Az evés után kb. egy órával jelentkező fejfájás lehet, hogy a nem megfelelő emésztés miatt van. Ezt gyakran kíséri a telítettség vagy kellemetlenség érzete a gyomorban vagy az alhasban és néha puffadtság látható az arcon vagy a szemeknél. Étkezés: egyszerű diéta kell kevés olajjal és vajjal. Sok zöldség és víz segít. A vegetariánus étkezés a legjobb.

 • Jóga terápia: Kunjal krija gyakorlása és langhoo shankhaprakshalana váltakozó napjain a hétnek két héten keresztül aztán fokozatosan csökkenteni kell mindegyiket heti egy napra, de ne ugyanazon a napon végezzük mindkettőt. Jala netit naponta ajánlatos gyakorolni emésztést javító asanákkal. Az első pár héten kerülni kell a fordított testhelyzeteket.

 • A szem túlerőltetése. Ha az a feltételezésünk, hogy a szem megerőltetése okozza a fejfájást, akkor először szakorvoshoz kell fordulni. Az ő ajánlásai mellett gyakoroljuk a jala netit és szemgyakorlatokat naponta. Nadi shodhanam és a fordított testhelyzetek szintén hasznosak. Meg kell tanulni a szemet hatékonyan és megerőltetés nélkül használni, s ebben segíthet a trataka napi végzése. Trataka egy tárgy kitartó, nyugodt bámulása pl. egy láng. Trataka megnöveli a koncentrációt és az eredmény egy nyugodt jó érzéssel eltöltő állapot.

A fejfájások közötti gyakorlás


Ne halaszd el a jógázást, amíg nem teljesedik ki a fejfájás. Bár a jóga nidra ás a neti gyakran alkalmasak arra, hogy megszabadítsanak a közelgő fejfájástól, rendszeres napi gyakorlás kell, hogy, megelőzzük a problémát. A napi jógázás két módon segít a fejfájás legyőzésében: csökkenti a tünetek intenzitását, növeli a fájdalommentes szüneteket addig is, amíg végleg el nem tűnnek. Legvégül pedig, kompenzálja az alkati és az érzelmi tényezőket, amik a fejfájáshoz vezettek és rendelkezik azzal a lehetőséggel, hogy az életet átalakítsa a szenvedésből inspirációba.

Migrénre: Asana sorozat: Surja namascara 3-6 kör, shavasana, vajrasana 1perc, supta vajrasana 1perc, majrariasan 15-ször, shashankasana, 2-3 perc, pranamasana 3perc, shavasana, Pranajama: Nadi shodhana 10 kör, Shatkarma: Langhoo shankprakshaprakshana kétszer egy héten egy hónapon át, majd egyszer hetente, kunjal kriya naponta egyszer egy hétig, majd hetente kétszer, jala neti naponta, jóga nidra 30-40 perc
Étkezés: odafigyelve

Akut fejfájás: Pranamasana 3-5 percig, Shatkarma: kunjal kriya ( még akkor is, ha a gyomor nem üres) langhoo, shankprakshaprakshana, jala neti ( a következő reggel), jóga nidra

Arcüreg gyulladással kapcsolatos fejfájás: Asana sorozat: Surja namascara 6 kör, shavasana, kandarasana 1 perc, bhudjangasana 1 perc, dhanurasana 30 másodperc, paschimottanan-ásana 2 perc. Pranajama: Bhastika 5 kör, Nadi shodhana 10 -20 kör, jala neti naponta, sutra neti kétszer hetente. jóga nidra
Étkezés: odafigyelve

Emésztéssel összefüggő fejfájás: Asana sorozat:naukasana ötször, pawamuktasana ötször mindkét oldalra, jhaluna lurhakanasana hússzor,chakki chalanasana minden irányban tizet, ushtrasana 1 percig, marjariasana 15 alkalommal, vajrasana evés után. Pranajama: Bhastika 5 kör, Shatkarma: Agnisar kriya 50 kör, jala neti naponta,  kunjal kriya váltakozva egyik nap egyik másik nap másik egy hétig a langhoo shankprakshaprakshanaval, majd hetente egyszer mindegyiket. jóga nidra
Étkezés: odafigyelve