Header image header image 2  
 
A jóga egy olyan utazás, amely során önmagad fedezheted fel...

 
 
Hátfájás
 

hat

Az orvosok szerint előbb- vagy utóbb harminc százalékunk szenved a hátfájástól, ami csaknem olyan közönséges probléma, mint a nátha. A gerinc csontjainak fő betegségei mint pl. a tuberkulózis, a rák, a csontvelőgyulladás nagyon ritkán okoznak gerincfájdalmat. Még az elcsúszott porckorong, törések vagy ficamok is csak nagyon kismértékben felelősek a háti fájdalmakért. Számos más, szokványos oka van a gerinc tájéki fájdalomnak, amelyet jóga technikákkal sikeresen lehet kezelni. Amit hátfájásnak nevezünk, pontatlan fogalom, a különböző problémák egy kalap alá vétele. Mindegyikük egyéni figyelmet és megértést követel.

Az előreesett porckorong, amit a hétköznapi nyelvben „elcsúszott porckorongnak” neveznek, a csigolyák közötti rostos gyűrű szakadása (sérve). A zselés anyag a porcok között kifolyik a gerinc irányába, és nyomja valamelyik gerinci ideget. Fájdalmat érezhetünk a deréknál vagy az alsó háti szakaszban és előfordul, hogy tüzelő fájdalom vagy bizsergő zsibbadás jelentkezik a lábakban. Mély levegővételkor a fájdalom fokozódik.

Az ülőideg, isiász éles, tüzelő fájdalom a farokcsontban vagy a láb hátsó oldalán, amit az elcsúszott porckorong ülőidegre gyakorolt nyomása okoz. Szinte mindig érezhető, de a legkritikusabb állás, séta vagy emelés közben.

Spondylitis vagy Bechterew-kór: csigolyagyulladás, amely szintén nyomást gyakorol a gerincből kilépő idegekre. Bizonyos estekben a csigolya slips at the base vagy csontkinövés keletkezik, ami szintén nyomást gyakorol az idegekre.

A nyaki Spondylitis nyaki és vállfájdalommal jellemezhető, ami néha kiterjed a karokra. A hát felső szakaszának fájdalma a mély levegővételnél erősödik és elforduláskor is fájdalmas. 

A lumbalis Spondylitis az alsó szakaszra hat. A merev Spondylitis kísérője a csigolyák közötti összenövés, ami összetartja a csontokat, ezáltal csökkenti a gerinc rugalmasságát. Ezt a merevséget néha bambusz vagy piszkavas gerincnek hívják.

Messze a legmegszokottabb hátfájás az a derékfájdalom, ami nem kapcsolódik semmi olyan szervi elváltozáshoz, mint az elcsúszott csigolya, az ízületi gyulladás, a tumor vagy a tuberkulózis. Ha a ficamok és törések utáni fájdalmakat is hozzászámoljuk, akkor is legfeljebb 20%-át okozzák a derékfájdalomnak. Öt esetből minden negyedik oka csupán a gyenge hátizom, az izmok és inak rugalmatlansága és ezeknek mindegyike javítható egy megfelelő jógaprogrammal.

A leggyakoribb ok a rossz testtartás. Nem hatékonyan és megfelelően ülünk, állunk, alszunk az elgyengült izmok, a kevés mozgás és az ülő életmód miatt. A rossz tartás már önmagában is fájdalmat okoz, amit tovább növelnek: a bokasüllyedés vagy hasonló problémák, és persze a magas sarkú cipő viselése. A tartáshibából adódhat az izmok hirtelen meghúzódása, rándulása,  túlfeszülésének nagyobb valószínűsége, amikor emelünk, hajolunk vagy vezetünk.

A kisugárzó fájdalom: amikor a hátfájás oka nem a hátban vagy a gerincben, hanem a hasban vagy a nemi szervekben van. A székrekedés és a gázok tompa hátfájást okoznak, vagy felerősítik a létező fájdalmat. A nőknél a hátrahajló vagy előreesett méh is hátfájáshoz vezethet.

A medence vérbősége a bélcsatorna vagy más gyulladás következtében is lehet forrása a fájdalomnak. A hüvely vagy a húgyhólyag gyulladása is összekapcsolható a hátfájással. A vértolulás a nemi szervekben a hormonális egyensúly megbomlásakor a menstruációs időszakban tapasztalható elsősorban, ami a tompa hátfájás alapja. Az ászanák gyakorlásával megszabadulhatunk a pangástól, visszanyerhetjük, megőrizhetjük a hormon egyensúlyt.

Az alhasi gyengeség a másik tényező, ami közrejátszhat a fájdalomban. Ez különösen azokra a nőkre igaz, akik alkatuknál fogva gyengébb alhasi izomzattal rendelkeznek és a terhesség után, elvesztik izomtónusukat. Az alhasban nincsenek csontok és az összes belső szervet azok az izmok védik és tartják a megfelelő helyen, amik a gerinchez kapcsolódnak. Az ágyéki gerinc és a medence szilárd támaszt biztosít hátul,az alhasi izmok szilárd, de rugalmas támaszt adnak elöl. Ha ezek az izmok elgyengülnek, löttyedté válnak, a belső szervek előre esnek, húzva a gerincet. Ha az alhas nehéz és felpuffadt –  túlsúly vagy emésztési problémák miatt –a hátizmok kompenzációját követeli. Ráadásul, ha az izmok gyengék, a tartás megváltozik, ami további feszülést hoz létre a hátban. a hátfájás legtöbb oka –  különösen a nőknél – megszüntethető a hasizmok megerősítésével.

Az állandó, túlzott érzelmi feszültség mindig valahol tükröződik a testben. Ha a hát a leggyengébb pont, akkor az érzelmi feszültség krónikus izom feszültséghez és derékfájdalomhoz vezet. A hétköznapi szóhasználatban a coccyx a farok csont elnevezése, ami azt jelzi, hogy nem csak a legutolsó csontokkal azonos, hanem, hogyha lenne farkunk, akkor annak megtámasztására is szolgálna. Az alacsonyabb rendű állatok a farokkal távol tartják a rovarokat, egyensúlyoznak, a dühöt vagy a félelmet fejezik ki. Az emberiségnek nincs szüksége a farokra, mert jobb utat talált az érzelmei kifejezésére. Mégis minden kultúrában vannak durva, de kifejező gesztusok és szólások, amelyek ösztönösen tükrözik a negatív érzelmek és e testrész kapcsolatát. Amikor frusztráltak, elégedetlenek, szexuálisan vagy érzelmileg feszültek vagyunk, ez az ősi kapcsolat újra működésbe lép, a feszültség a merev és fájó hátizmokban nyilvánul meg.

Az akut hátfájás olyan súlyos és hirtelen fellépő fájdalom, ami minden percben fölerősödhet, meggátolhatja a mozgást, ezért azonnali ágynyugalmat követel. A kemény matrac vagy a hason fekvés (makarásana, advasana) javasolt. A relaxáció, a masszás a hideg-meleg borogatás és a jóga nidra gyakorlása csökkenti a fájdalmat. Ha a fájdalom csillapodott, legjobb szakemberhez fordulni, és elkezdeni egy egyszerű jógaprogramot.

Az elcsúszott csigolya először általában akut, változatlan fájdalomként érezhető, eleinte éles és jól behatárolható, aztán állandósul, ahogy a gyulladás növekszik. Amikor a kiszakadt folyadék nyomni kezdi az isiászideget, akkor az akut isiász lehetetlenné teszi az állást vagy a járást. Lehet, hogy enyhül, de krónikussá válik és minden reggel felkeléskor a jelentkezik a fájdalom.

A krónikus hátfájás kevésbé intenzív, de sokkal tartósabb, és éveken át napi kellemetlenséget okoz. A legtöbb formája a derékfájdalmaknak ide sorolható, amelyet fizikai vagy érzelmi kényszer alatt megszakít az akut fájdalom rohama. Mindkét esetben orvosi kivizsgálás szükséges, a jóga gyakorlása csak tapasztalt jóga terapeuta ellenőrzése mellett ajánlott.

Jóga terápia segít úrrá lenni a fájdalmon úgy, hogy szisztematikus gyakorlatokkal erősíti a hátat, ami azt jelenti, hogy megszabadít a feszültségtől mielőtt az fájdalomban jelenne meg.
A jóga terápia fő vonulata az említett esetekben az izmok erősítése és lazítása a gerinc mindkét oldalán, a csigolyák egészségének fenntartása és a szalagok védelme. A túlzott gerincmerevség visszafordítható megfelelő ászana gyakorlással. A nyomás alól felszabadult idegek, amelyek a vénák között találhatók, biztosítják a gerinc mozgásának rugalmasságát. Az ászanák nagy mértékben hozzájárulnak az alhas petyhüdt izmainak feszessé, erőssé tételéhez, s ezzel a megfelelő testtartáshoz, a medence védelméhez. Ha emésztési problémák okozzák a hátfájást, a langhoo shankhaprakshalana nagy segítség. Megszabadít a székrekedéstől és a gázoktól, fokozza az intenzitást, csökkenti a telítettséget. A törzscsavaró és hajlító pozíciók önmagukban is előnyösek a hátfájásra. A hátrahajló pózok könnyebbséget hoznak a hátfájás minden fajtánál, részei a hormonális egyensúlyt visszaállító és az ivarszervek vérbőségét szabályozó sorozatoknak. A nők, ha rendszeresen gyakorolnak, tapasztalják majd, hogy egyetlen megfelelően megtervezett jóga program, mindegyik fajta problémájukat megszünteti.Jóga nidra: az asanák hatékonyan megszabadítanak a hátfájástól, de a fájdalmat előidéző érzelmi feszültség kialakulása ellen is tennünk kell. Ebből következően alapvető része a minden sadhana rutinnak a jóga relaxáció és a meditáció néhány formája. A hátfájás eseteiben az ülő pozíciót követelő meditációs technikák eleinte nem valósíthatók meg. Igaz, a klasszikus ülő pozíciók a legkiegyensúlyozottabbak, de az izmok nem elég erősek ahhoz, hogy néhány percnél tovább kitartható legyen az asana. Ezért a jóga nidra az elsődleges választás, mert háton fekve, shavasanában gyakoroljuk. Ahol szükséges plusz támogatás adható takarókkal vagy párnákkal. A további előnye, hogy hosszúsága változtatható és jó időbeosztással naponta végezhető.

Bár az éjszakai alvás után a test sokkal merevebb, mégis a reggel az az időszak, amikor a leginkább értékelni tudjuk az asanáink előnyeit. Hogy legyőzzük a reggeli kezdeti merevséget és hogy elkerüljük a nem megfelelő feszítést csak fürdés és egy kis járkálás után kezdjünk gyakorolni. Azok a nők, akik a háztartásban dolgoznak, lehet, hogy inkább ebéd előtt szeretnek jógázni. Egy második, rövidebb gyakorlás este célszerű, mert megszünteti a napközben fölhalmozódott feszültségeket, fájdalmakat. Sok ember úgy tapasztalja, hogy  kielégítőbb esténként gyakorolni a jóga nidrát, megszüntetve ezze a napi feszültséget és kimerültséget.

Minden jóga asanának van valami hatása a gerincre és a klasszikus meditációs pózok, mint a siddhasana, a padmasana és a swastikasana maximális gerincvédelemmel dolgoznak és  kényelmes ülést tesznek lehetővé órákon keresztül. A jóga mindig óriási hangsúlyt fektetett az egészséges gerincre, mint az akadálytalan spirituális élet előfeltételére. Végül is a gerinc két oldalán áramlik az ida és a pingala, a tudatosságunk és az életerőnk edénye. A gerincoszlop belső, finom csatornáit, amin a kundalini áramlik nem kellene megrongálni. Azokat a gyakorlatokat, amik a hátproblémákat hivatottak megszüntetni, nem szabad csupán terápiaként tekinteni és abbahagyni, amikor sikerrel orvosolták a bajt. A gyakorlás a sadhana lényeges azoknak, akiknek hátfájásuk van, de a test ideális állapotának fenntartásával bárkit  hozzásegíthet a spirtuális fejlődéshez.