Header image header image 2  
 
A jóga egy olyan utazás, amely során önmagad fedezheted fel...

 
 
Mit kell tudni a jóga nidráról?
 

Jóga Nidra a legközkedveltebb relaxációs gyakorlat a jóga órákon. A gyakorlók azért élvezik, mert a teljes nyugalmi állapot érzését adja számukra. Ez az egyik leghatékonyabb lehetőség, hogy elmenekülhessenek az anyagi világ nyomása, és a tennivalók harsogó hangjai elől. A Jóga Nidra állapotát elérve lehetőségünk nyílik, hogy lássuk azt a lágyságot és szépséget, amilyenek legbelül valójában vagyunk. Ez csak egy villanás, és bevezetés a meditációba. Mit is jelent a Jóga Nidra?

A jóga jelentése: jóga, a nidra jelentése: alvás.
A különbség a Jóga Nidra és a nidra között, hogy a Jóga Nidra az alvás nélküli alvás, a tudatos alvás. A jóga Nidrát gyakorló ugyan megtapasztalhatja időnként az alvás állapotát, de végig tudatos marad a gyakorlat során. A Jóga Nidra alatt lehetőségünk van megismerni elménk minden zeg-zugát, anélkül hogy fizikai testünket bármire is kényszerítenénk.

Jóga Nidra közben végig visszük figyelmünket a különböző testrészeken. Az agyban van két párhuzamos idegrendszer, a mozgató- és az érző, mint két félteke. Tudatos, éber állapotunkban összefonódva, egyszerre dolgoznak, így például ha valami forrót érzékelünk, elkapjuk az érzékelő testrészt, vagy amikor egy szúnyog megcsíp, automatikusan lecsapjuk. Gondolkodás nélkül megvédjük magunkat. Amint érzékelünk valamit, máris reagálunk rá. Ez az elme tudatos állapotára utal. Ha keményen dolgozunk, és nagy nyomás nehezedik ránk, akkor ezt a tudatos feszültségi állapotot lefekvéskor magunkkal visszük az ágyba. Majd amikor elalszunk és elkezdünk álmodni, a testünk hánykolódik, forgolódik, ledobjuk a takarót, avagy azt álmodjuk, hogy rohanunk, majd ezek után kimerülve ébredünk fel.

 

Ám a Jóga Nidra gyakorlásakor, ahogyan a tudatunkat a különböző testrészek között mozgatjuk, valójában leválasztjuk minden egyes testrész tudatos idegi összeköttetését. A jóga nidra során megtapasztalhatjuk a hideget-meleget, a lebegést és a súlyosság érzését anélkül, hogy bármit is tennénk. Egyszeruen a tapasztalat, az élmény szemtanúi leszünk. Számos pszichikai tapasztalatot szerezhetünk hátrányos következmények nélkül. Ebben az állapotban a gyakorló spontán módon kapcsolatba léphet a tudatalatti és tudattalan dimenziókkal, ami különösen alkalmassá teszi, hogy megtalálja életvezetési elveit (szankalpa) és mintegy beporgramozza a tudatalattiba. A jóga nidra egy különösen pihentető állapot.

 

Nézd meg a többi olvasnivalót is>>

 

 

 
 

 

.