Header image header image 2  
 
A jóga egy olyan utazás, amely során önmagad fedezheted fel...

 
 

A századik majom

 

Bizonyára ismeritek a „századik majom” effektust. Mohás Lívia idézi, az azonos című tanulmányában, amit Mesterkurzus egyik kötetében olvastam ma reggel. Próbálom lerövidíteni és csak a lényegét összefoglalni.


A világot még mindig nem értjük teljesen. Az oksági elvvel nem írható le minden és számos dolog megmagyarázhatatlan marad. Az újabb kutatások szerint létezik egy úgynevezett morfogenetikus mező, amiben a fajok különböző egyedei egymástól információt kapnak. Ez a mező egyfajta kollektív emlékezetként funkcionál, ami képes befolyásolni a fizikai , kémiai és társadalmi rendszerek viselkedését, változását. Ha egy változás eléri a kritikus mértéket robbanás szerűen szétterjed az egész rendszerben
(populációban) és átformálja azt.

Ez a „századik majom" néven ismert megfigyelés. Először csak egy majom kezd el végezni egy tevékenységet, majd ezt egyre többen átveszik tőle, majd hírtelen a világ olyan részein is megjelenik ez a viselkedés amivel nincs is kapcsolata annak a bizonyos majom populációnak. Érdekes, nem?

De mit is keres ez az elmélet itt? Sokszor vagyunk úgy, hogy feltesszük magunknak a kérdést: mi értelme van az egésznek? Miért végzem a munkám? Minek csinálom ez vagy azt, ha ez senkit sem érdekel, vagy mindenki a könnyebbik utat választja. Ilyenkor aztán feladjuk, lebeszéljük magunkat a további erőfeszítésről , pedig lehet, hogy mi vagyunk vagy lehetnénk a századik majom, akitől hírtelen az egész rendszer, a világ megváltozhat, megjavulhat.

A Húsvéti jókívánságaim mellé tegyétek el a „századik majom” hatásáról szóló cikk részletét és amikor a dolgok nagyon nehezek és a reménytelenség közeledik idézzétek fel, hogy a változás mi magunk vagyunk, mert a 100.-hoz kell az a megelőző 99 is, amibe feltétlenül beletartozunk.


Örömteli Húsvéti ünnepeket mindenkinek!

 

 

 

 
 

 "...pedig lehet, hogy mi vagyunk vagy lehetnénk a századik majom, akitől hírtelen az egész rendszer, a világ megváltozhat, megjavulhat."