Header image header image 2  
 
A jóga egy olyan utazás, amely során önmagad fedezheted fel...

 
 
Előszó helyett
 

Szakdolgozatnak készült, de nem is dolgozat ez, hanem egy fordítás, amiben a Nawa Yogini Tantra női jóga könyv néhány, szerintem lényeges fejezetét ültettem át angolból magyarra .

A könyv írója Swami Muktananda 1977-ben adta ki a Bihar Jóga Iskola gondozásában először ezt a könyvet,  amely a spirituális fejlődés szempontjából fontos női életszakaszokat vizsgálja a pubertástól a menopauzáig. Elemzi a női testet, a hormonrendszert és azokat a „tipikusnak”  nevezhető női problémákat, amelyekkel a nők döntő többsége élete egyik vagy másik szakaszában biztosan szembesül. Megoldási javaslatokat is kínál: jógikus életvezetést, asana programot, pranayama gyakorlatokat és tisztító eljárásokat.

De mindezeknél fontosabb, ahogy megközelíti a jóga és a nők kapcsolatát. Először nem igazán értettem, miért kell annyit bizonygatni, hogy a nők annyira, ha nem jobban alkalmasak a spiritualitásra, mint a férfiak. Mivel a könyv a hetvenes években készült, arra gondoltam, hogy a női emancipációs küzdelmek részeként ezt a területet is vissza akarják foglalni a nők. Régen voltak híres női jóga iskolák, de ezek eltűntek a történelem süllyesztőjében. Manapság, amikor a jógázók többsége nő, és egyre több olyan könyv lát napvilágot, ami a női test másságát és speciális igényeit figyelembe véve építi fel asana gyakorló programjait ( kismama, női, babás vagy szülés utáni jóga).

Azt hittem, hogy ez a női jóga könyv már nem is igazán aktuális. Mivel vállaltam, belekezdtem a fordításba, s ahogy nehezen haladtam előre a szövegben, egyre inkább megértettem, hogy mi nők fantasztikus lehetőséget kaptunk azzal, hogy női testben születtünk. Nem csak azért, mert gyermekeket hordozhatunk a szívünk alatt, mert ez csak egyik aspektusa a női létnek. Függetlenül attól, hogy anyák leszünk vagy sem, a természet és a testünk finoman összehangolt harmóniájának valamennyien részesei vagyunk, de ez ritkán tudatos. Többségünk hajlamos arra, hogy mindig másokra és ne önmagára figyeljen. Testünk üzeneteit nem halljuk meg egészen addig, amíg betegség vagy valami lelki probléma le nem gyűr bennünket.

Swami Muktananda könyve azért aktuális még ma is, mert arra hívja fel a figyelmet, hogy soha nem késő életmódot váltani, mert a lehetőség bennünk van. Fel kell fedezni újra a testünket, tisztába jönni saját szükségleteinkkel, és megtalálni azokat a célokat, amik személyes fejlődésünket segítik. A jóga ebben támogatni tud. A befelé irányuló figyelem, a hormonok kiegyensúlyozása, az ellazult, tiszta elme a jól működő és egészséges test nem csak elégedettebb emberré, hanem boldogabb és tudatosabb nővé is tesz bennünket.

Talán a gyakorlatok egy részét vagy az életvezetéshez javasolt elvek némelyikét nehezen tudjuk megvalósítani rohanó világunkban, de ne felejtsük, hogy egyetlen apró lépés és változás sem felesleges. Mindegyik lendítő erő az önmagunk megismerésért, a harmonikusabb élet keresésért folyó utunkon.

Végezetül köszönet annak a 14 nőnek, akivel egy bakonyi erdőben 3 napon keresztül átélhettem a közös jógázás és meleg egymást támogató női közösség élményét. Sokan közülük először találkoztak a jógával. Olyan is volt, aki a család és a munka mókuskerékéből is első alkalommal szakadt ki hosszú évek óta. Mások depressziósan vagy elbizonytalanodva érkeztek. De minden különbség eltörpült amellett az élmény mellett, hogy jó volt önmagunkra, önnön testünkre figyelni. Ez a növekvő tudatosság napról-napra jobban áthatotta a gyakorlást, ami megmutatkozott abban, hogy nem csak a testtartások kivitelezése lett könnyebb, hanem egyre nőtt a meditációra fordított idő. Mintha összeadódtak volna a női energiák és megemeltek volna minden résztvevőt.

Amikor hazajöttem, újra nekiálltam a fordításnak, amit csak halogattam és tologattam heteken át. Új szemmel láttam a régi szöveget, és remélem megtaláltam a helyes magyar mondatokat

Szemelvények a könyvből>>

 

 

 

 

 
 

 

nawa
...minden különbség eltörpült amellett az élmény mellett, hogy jó volt önmagunkra, önnön testünkre figyelni. Ez a növekvő tudatosság napról-napra jobban áthatotta a gyakorlást...

napudvozlet